Filters

AUTO WASSEN MET DE HAND? 11 TIPS!

AUTO WASSEN MET DE HAND? 11 TIPS!

Je auto wassen door hem de wasstraat te halen is lekker makkelijk en snel, maar dit is natuurlijk niet de beste methode om je geliefde auto schoon te krijgen én te houden. Voor het beste resultaat was je je auto met de hand, maar hoe doe je dat het beste?

Zorgvuldig en efficiënt

Niet iedereen heeft de tijd en het geduld om zijn of haar auto grondig te poetsen. Een auto wassen kan echter iedereen en hoeft echt niet veel tijd te kosten. Wanneer je je auto met de hand wast kom je bovendien op iedere plek van je auto, het geeft een beter resultaat dan de wasstraat en is bovendien ook nog eens goedkoper. Maar wat is nou een effectieve manier van auto wassen waar je niet de hele dag aan kwijt bent? Wij zetten een aantal handige tips voor je op een rijtje.

Laat je auto niet te vies worden

Zorg ervoor dat je auto niet té vies wordt en was je auto regelmatig met de hand. Het schoon houden van een schone auto neemt veel minder tijd in beslag dan wanneer je weken je auto niet hebt gewassen. Tegenwoordig zijn er tal van wasboxen in Nederland waar je je eigen spullen kunt meenemen en alleen gebruik kunt maken van de hogedrukreiniger.

Zet je auto in de schaduw

Voordat je gaat wassen is het van belang om je auto te laten afkoelen. Een warme auto zorgt er namelijk voor dat veel producten minder goed werken en/of te snel drogen. Dit zorgt voor een minder goed eindresultaat of zelfs een slecht resultaat met vlekken en strepen. Zorg er daarom voor dat je je auto in de schaduw plaatst tijdens het wassen om het risico op opgedroogd water gemengd met sop en/of vuil te beperken.

Afspoelen met voldoende water

Gebruik een tuinslang of hogedrukreiniger om je auto grondig af te spoelen met water. Hiermee verwijder je het een groot deel van het vuil en de bovenste zand- en stoflaag. Wanneer je de auto niet eerst afspoelt met water wrijf je met je washandschoen het zand over de lak waardoor er krassen kunnen ontstaan.

Gebruik snow foam

Om swirls en waskrassen écht te voorkomen dien je de auto voordat je gaat wassen te reinigen met snow foam. Het reinigende schuim is ontwikkeld om straatvuil van de carrosserie van je auto los te weken alvorens je aan de wasbeurt begint. Wanneer het meeste vuil is verwijderd kun je op een veilige manier je auto gaan wassen met een goede shampoo. Snow foam werkt in de meeste gevallen in combinatie met een foam cannon / schuimlans en is bovendien ook nog eens érg leuk om te doen!

Gebruik een insectenverwijderaar

Het probleem van insectenresten op de voorkant van de auto dient zich vooral aan in de zomer en kan behoorlijk wat narigheid veroorzaken. Naast dat het aanzicht van vele dode insecten op je auto niet erg fraai is, kan het ook erg gevaarlijk zijn. Op de voorruit van je auto kan dit al gauw voor een matte waas zorgen die het zicht behoorlijk verslechterd. In combinatie met een felle zon kan dit tot gevaarlijke situaties leiden.

Dode insecten zoals vliegen, muggen, bijen en wespen hebben een hoog zuurgehalte. De combinatie met wind en zonlicht zorgt ervoor dat de lak zich bij het afkoelen rond de resten vormt en er zo minuscule imperfecties worden gevormd. Nadat de resten zijn ingebrand zijn ze bijna niet meer te verwijderen met enkel een spons met water. Ook een gewone autoshampoo zal niet voldoende zijn om de resten te verwijderen en kan bovendien vervelende swirls tot gevolg hebben. Een insectenverwijderaar zorgt ervoor dat de eiwitten in insecten effectief worden opgelost, waardoor de resten loskomen van de lak. Vervolgens kun je het gemakkelijk en veilig wegspoelen met water.

Gebruik een vliegroestverwijderaar

Een wat? Nooit gehoord van vliegroest of fallout? Vrijwel iedere auto heeft hier last van dat is niet altijd direct te zien. Vliegroest zijn van ijzer afgesleten deeltjes die met de wind worden meegevoerd en vervolgens elders op je auto terechtkomen. Het zal zich hechten aan het lakwerk, zetten een roestproces in gang en veroorzaken zodoende de nodige schade. Wanneer je deze ijzerdeeltjes niet tijdig en vóór het wassen van je auto verwijdert, kunnen deze tijdens het wassen over de lak gaan schuren en voor kleine krasjes zorgen. Dit zullen er steeds meer worden totdat de lak zichtbaar is beschadigd en professioneel behandeld dient te worden. Gebruik een vliegroestverwijderaar om de ijzerdeeltjes veilig los te weken. Hierna kun je het gemakkelijk en veilig wegspoelen met water. Aangezien vliegroestverwijderaars tijdens dit proces vaak duidelijk rood/paars kleurt, weet je dat het zijn werk goed doet.

Bovendien is een dergelijk product het ideaal om je velgen mee te reinigen. Ook op je velgen vind je namelijk ontzettend veel vliegroest, de meest hardnekkige bevuiling van de velgen van je auto is afkomstig van ijzerdeeltjes die loskomen van de remschijven en -blokken. Met een vliegroest verwijderaar komen deze deeltjes gemakkelijk los en bovendien wordt hiermee ook andere viezigheid en vervuiling van de velgen verwijdert. Twee vliegen in één klap!

De 2-emmer methode

Zorg ervoor dat je beschikt over twee emmers met ieder een zogenoemde grit guard; een rooster op de bodem van de emmer waar het vuil zich zal verzamelen en zodoende dus niet in je washandschoen terecht kan komen. Een auto wassen doe je altijd volgens de 2 emmer-methode waarbij de ene emmer fungeert als spoelemmer en de ander als wasemmer. De wasemmer gebruik je voor de autoshampoo, het schone sop. De spoelemmer gebruik je om de washandschoen in uit te spoelen.

Was als eerste het dak, motorkap en daarna de deuren, voor- en achterbumper en eindig met lagere delen van je auto zoals de dorpels en wielkasten. Doordat je van boven naar beneden werkt doe je het meest vieze deel van de auto als laatste. Als je onderaan begint werk je al het zand en en ander vuil namelijk naar boven. Spoel de washandschoen regelmatig uit in de spoelemmer en pak nieuw sop uit de wasemmer.

Let op! Veel mensen hebben de neiging om het water uit de emmer(s) over de auto te gooien. Doe dit absoluut niet. Spuit of spoel je auto grondig van boven naar beneden af met voldoende water.

Gebruik een droogdoek

Na het wassen is je auto eindelijk weer lekker schoon, maar als je niet oppast vind je overal kalkresten van opgedroogd water. Het is dus van belang dat je je auto goed droog maakt. Nee, ‘droog rijden’ is absoluut geen goed idee. Vaak word je auto hier snel weer heel vies van. Het gebruik van een zeem is ook af te raden; je komt zeker niet op alle plekjes. Neem een droogdoek, deze neemt veel water op en sleep je eenvoudig over de contouren van je auto. Overal waar de droogdoek overheen glijdt wordt het water opgenomen. Eenvoudiger krijg je een auto niet droog.

Gebruik een wax

Nu is je auto optimaal gewassen en daar wil je natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Hiervoor kun je een harde wax gebruiken, maar dit verdient toch wel de nodige aandacht en tijd. Een eenvoudigere optie is het aanbrengen van een spray wax. Een dergelijk product kan zowel op lak, kunststof, metaal, chroom, rubber en glas worden gebruikt en geeft een uiterst diepe en egale glans. Het maakt de lak glad en geeft een blinkend resultaat. Bovendien wordt hiermee een beschermende, vuil- en waterafstotende laag aangebracht. Wanneer het regent zie je het water er ook nog eens prachtig aflopen.

Rush Auto Met De Hand WassenRush Auto Met De Hand Wassen

Vergeet het interieur niet

Het gebeurt vaak dat een auto er prachtig uitziet maar dat het binnenin net een varkensstal is. Zorg dat je het interieur reinigt en vervolgens opknapt met een opfrisser op waterbasis. Het zorgt ervoor dat je auto fris ruikt, fris eruitziet en daadwerkelijk ook echt fris is. Ook de ruiten van je auto verdienen de nodige aandacht; hier vind je naast vingerafdrukken vaak ook aanslag en andere vervuiling. Met een goede ruitenreiniger en de juiste doek zorg je voor kraakheldere ruiten met een streeploos resultaat.

Als finishing touch kun je een autoparfum gebruiken. Extra tip: gebruik geen modules voor op het ventilatierooster, deze zijn vaak te heftig en overheersend aanwezig. Gebruik een spray waarmee je de dosis zelf kunt bepalen. Vaak gaan deze soorten autoparfum ook nog eens veel langer mee. Kortom, waar voor je geld!

Vergeet niet te genieten

Het wassen van je auto is een leuk klusje en zeker geen vervelende. Wanneer je klaar bent geniet je extra van het resultaat en ben je weer helemaal trots op je auto. Wedden dat je je auto niet meer zo vies laat worden? Bovendien kom je op alle plekken van je auto, op deze manier zie je het ook direct wanneer er iets beschadigd is. Zie het als check om te kijken of je auto nog helemaal in orde is.

Op deze manier heb je je auto in no time met de hand gewassen, geniet je nog meer van het resultaat én bespaar je een hoop geld. Kortom; ga jij nu nog naar de krasstraat?

Alle besproken producten zijn uiteraard verkrijgbaar op Rushofficial.nl.

    Terug naar blog

    1 reactie

    Anonymous

    demo

    Reactie plaatsen