Filters

TERUG VAN VAKANTIE? ZO MAAK JE JE AUTO VAN BINNEN EN BUITEN WEER SCHOON

TERUG VAN VAKANTIE? ZO MAAK JE JE AUTO VAN BINNEN EN BUITEN WEER SCHOON
Autovakantie of vliegvakantie? Veel mensen kiezen gelukkig nog voor een gezellige vakantie met de auto. Je stippelt zelf je route uit en vertrekt wanneer jij dat wilt. Je bespaart tijd omdat je geen wachtrijen hebt. Het is doorgaans ook een stuk goedkoper en het is bovendien veel milieuvriendelijker dan vliegen.

Je auto grondig schoonmaken ná de vakantie is van essentieel belang om het vuil, stof, insecten en eventueel zout of zand dat zich tijdens de reis heeft opgehoopt te verwijderen. Hiermee voorkom je beschadigingen en dure reparaties.

Tip: ga niet naar de wasstraat, maar was de auto met de hand. Het is veel leuker én je voert direct een grondige inspectie uit. Mocht er tijdens de vakantie iets kapot zijn gegaan dan zie je dat meteen en kun je hier gelijk actie op ondernemen.

 1. De buitenkant:

  • Begin met het verwijderen van het grove vuil en gebruikt hiervoor een tuinslang of hogedrukreiniger. Let op dat je met de hogedrukreiniger altijd een afstand van 25 centimeter hanteert en werk van boven naar beneden.
  • Besteed extra aandacht aan plekken zoals de wielkasten, de onderkant van de auto en de grill, waar vuil zich kan ophopen.
  • Bij voorkeur gebruik je een foam om de eerste laag vet en vuil op een veilige manier van de lak te verwijderen. Hiermee voorkom je waskrassen. Om de foam op de lak aan te brengen gebruik je een hogedrukreiniger in combinatie met een spuitlans zoals de Foam Cannon Pro.
  • Voordat je de auto gaat wassen spray je de voorkant, voorruit en spiegelkappen in met een insectenverwijderaar. Hiermee verwijder je op een veilige manier de hardnekkige insectenresten die met het wassen anders blijven zitten. Gebruik absoluut geen doeken of schuursponsjes, maar kies voor de 2-in-1 Anti-Insect Wool Mitt met hoogwaardig wol én insectengaas.
  • Vul een emmer met 1 liter water, voeg vervolgens 50 ml autoshampoo toe en vul de rest van de emmer met lauwwarm water. Zorg dat de shampoo goed gaat schuimen en gebruik een washandschoen voor het wassen.
  • Maak géén ronde bewegingen, maar maak mooie lange banen en spoel de washandschoen regelmatig uit in een tweede emmer met grit guard. Hiermee hou je het vieze water en het schone sop van elkaar gescheiden.
  • Spoel de auto grondig af met voldoende water en droog de lak met een droogdoek. Afhankelijk van de grote van de auto zijn er verschillende soorten droogdoeken beschikbaar.
  • Overweeg een beschermlaag aan te brengen om de lak vuil- en waterafstotend te maken. Voor een snel resultaat gebruik je Nano Wet Coat, voor extra glans Spray Wax en voor een beschermlaag voor ten minste 3 maanden gebruik je Ceramic Sealant.

 2. Banden en velgen: Deze kunnen ook behoorlijk vuil worden tijdens een vakantie, je hebt immers lange afstanden afgelegd over verschillende ondergronden. Gebruik een specifieke velgenreiniger en een eventueel borstel om ze te reinigen. De banden kun je schoonmaken met een specifieke bandenborstel met een beetje autoshampoo. Zorg dat je goed boent en voldoende water gebruikt bij het afspoelen. Doe je dit niet dan kun je last krijgen van banden met een bruine aanslag. Vergeet niet om de bandenspanning te controleren en indien nodig bij te vullen.

 3. Het interieur:

  • Begin met het volledig leeghalen van de auto. Verwijder alles dat er niet in thuishoort maar haal voor het gemak ook alles eruit wat er wél in thuis hoort. Op deze manier kun je de auto goed schoonmaken zonder bang te zijn dat je per ongeluk iets verkeerds opzuigt.
  • Stofzuig het interieur grondig en haal hierbij ook de vloermatten los, trek de stoelen volledige naar voor en naar achteren zodat je ook hieronder goed kunt stofzuigen. Uiteraard doe je het zelfde met de kofferbak.
  • Voor het volledige interieur zoals het dashboard, deurpanelen, middenconsole en stoelen gebruik je een interieurreiniger zoals Interior Clean. Hiermee kun je kunststof, alcantara, suède, stoffen, rubber, (kunst)leder en (gelakten) metalen onderdelen schoonmaken. Het ideale middel tegen vervelende vlekken of plakkende knopjes! Als hulmiddel kun je hiervoor de Soft Interior Brush Set gebruiken en/of de Textile Cleaning Brush met hardere haren.
  • Heb je een lederen interieur? Na een vakantie zal het leer door het vele in- en uitstappen, zonnebrand en zweet er behoorlijk glimmend uit zien. Met Leather Matt Clean reinig je het leer op een veilige manier en zorg je ervoor dat het leer weer mooi mat wordt. Gebruik hiervoor de Leather Cleaning Brush in combinatie met een microvezeldoek. Om het leer te verzorgen en te voeden kun je tot slot Leather Care aanbrengen.
  • Reinig de ramen aan de binnen- én buitenkant met een glasreiniger en een schone doek met wafel structuur. Hiermee verwijder je vet, vuil en zelfs de kleinste stofdeeltjes en zorg je voor een kraakhelder en streeploos resultaat.

 4. Luchtverfrisser: Als je auto na het schoonmaken nog steeds een onaangename geur heeft van bijvoorbeeld zweet, eten of natte kleding, overweeg dan een luchtverfrisser of laat de auto goed luchten.

 5. Ruitenwisservloeistof en andere vloeistoffen: Controleer het niveau van de ruitenwisservloeistof, olie en andere essentiële vloeistoffen en vul deze indien nodig bij.

Door deze stappen te volgen zorg je ervoor dat je auto in optimale staat verkeert en weer klaar is voor het dagelijkse gebruik.

  Terug naar blog

  Reactie plaatsen